225 40 R19 Lastik Hava Basıncı Nedir? | Ebat Bar Psi Basınç | BLOG
Lastik hava basıncı hakkında öncelikle belirtmeliyiz ki, her aracın her farklı modeline ve lastik ebadına göre değişiklik göstermektedir. Lastik hava basıncı yeni, sıfır otomobillerin kullanma kitapçıklarında her lastik ebadına göre hava Psi verileri kullanıcıya bildirilmiştir. Dünya üzerinde üretilmiş olan ve üretimine devam edilen tüm lastiklerin belirli bir ebadı ve bu ebatlara göre basılacak ulan Psi değerleri sabittir. Arabanın lastik havası, lastik boyutuna, genişliğine, aracın ağırlığına, kullanım esnasında otomobilin ön ve arka tarafta seyehat eden yolcu sayısına, aracın arkadan veya önden çekişli oluşu hasebiyle, ağırlık dengesinin önde veya arkada olması gibi sebepler lastik basıncının her otomobilin, farklı modellerine vb. durumlara göre değişkenlik göstermektedir. Tüm bu detayları, bu makalede 225 40 R19 lastik hava basıncı adı altında inceleyeceğiz.
Peki kullanma kitapçıkları olmayanlar hava basınç değerlerini nasıl öğrenir?
Araç ön şoför kapısının iç kesiminde, yakıt depo kapağının iç kesiminde, bagaj içi gibi yerler de, lastik hava basınçlarının lastik ebatlarına göre kaç Psi olması gerektiği yazılıdır. Lastik basıncı değerleri Psi cinsinden yazılmamış olabilir. Özellikle Avrupa’da Psi değil, bar basınç değeri kullanılır. Türkiye’de, Psi değeri kabul görür. Bar ve Psi değerlerinin arasındaki farkı buradan okuyabilirsiniz.
Genellikle arkadan itişli araçlar da ağırlık dağılımı yüzde elli elli, yani eşittir. Özellikle Alman otomobil üreticilerinin otomobillerini arkadan itişli üretmesinin en büyük sebebi budur. Tüm motor, güç elemanları önde olursa, aracın ağırlık dağılımı ön tarafta olacak ve bu yol tutuşundan tutunda, aracın güç dengesine kadar birçok faktöre etki edecektir. Buna karşın güç, arkadan verilirse, motor=güç elemanları, ortalama olarak, otomobilin geneline baktığımız takdirde ön ve arka eşit ağırlık şeklinde olacaktır. Bu durum, lastik hava basıncının ana arteri olarak kabul edilebilir. 225 40 R19 lastik hava basıncı için;
Aracınızın ağırlık dağılımı eşitse ve ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor, arka kısım boş ise, lastik basınçları önler 41 Psi arkalar 39 Psi olmalıdır.
Arka kısımda iki, ön kısımda iki yolcu varsa, lastik hava basıncı önler ve arkalar için eşit şekilde 41 Psi olmalıdır.
Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda üç yolcu şekliden tam yük bir seyahat durumunda, önler 41 Psi arkalar 43 Psi olmalıdır.
Yukarı kısımda verilen değerlerin hepsi 1300 kg. ve üzeri araçlar için geçerli Psi hava basıncı değerleridir. Eğer otomobiliniz 1300 kg altında bir ağırlığa sahipse, verilen tüm değerlerden en az 2 Psi basınç değeri düşürülerek uygulanır.
Genellikle önden çekişli araçlarda, aracın motor ve motor elemanları, güç aktarma birimleri vb. elemanların tamamı ön tarafa yüklendiği için aracın ağırlık dengesi ön taraf ağırlıklı olur. 225 40 R19 lastik hava basıncı için;
Aracınızın ağırlık dağılımı ön kısım ağırlıklıysa, ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka kısım boş ise, lastik hava basıncı ön lastikler için 43 Psi arka lastikler için 39 Psi olmalıdır.
Ön ve arka kısımda ikişer yolcu seyahat ediyor ise, önler 43 Psi ve arkalar 41 Psi olmalıdır.
Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda üç yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise, tüm lastikler 43 Psi olmalıdır.
Yukarı kısımda verilen değerlerin hepsi 1300 kg. ve üzeri araçlar için geçerli Psi hava basıncı değerleridir. Eğer otomobiliniz 1300 kg altında bir ağırlığa sahipse, verilen tüm değerlerden en az 2 Psi basınç değeri düşürülerek uygulanır.
Yukarıda verilmiş olan tüm değerler uzun yolculuklar için verilmiştir. Yukarıda verilmiş olan Psi değerlerini -2 yapmanız durumun da günlük kullanım için yeterli Psi verilerini elde etmiş olursunuz. Önde iki yolcu ile yalnızca şoförün olduğu durumlarda Psi değerleri aynı kalır. Bu değerler ortalama 1300 Kg. olan bir araç için verilmiş olup, her 100 kg. için 1 Psi eklenerek veya, düşürülerek olması gereken basınç bulunabilir. Uzun yola çıkmadan önce ve yolun sonunda lastikler soğuduktan sonra lastik basınçları mutlaka kontrol edilmelidir. Lastik hava basıncı dışında dikkat edilmesi gereken bir unsur daha vardır ki, o da stepne olarak adlandırılan yedek lastik. Uzun yolculuklar da kesinlikle yanınızda bulunmalı ve hava basıncı kontrol edilmelidir. Stepne lastiğinin, lastik basınç değerlerinizden en az 2 Psi fazla basınçla şişirilmiş olması gerekmektedir.